מוזמנים להתקשר: 03-5711999

פרוקטוז בתעשייה

פרוקטוז בתעשייה

 

פרוקטוז הוא אחד משני מרכיבי הסוכרוז {פרוקטוז+גלוקוז} ונפוץ כחד סוכר בפירות רבים ובדבש{40%}.

הפרוקטוז מתוק בכ- 80% יותר מסוכרוז אך בעל אינדקס גליקמי נמוך.

המסלול: הפרוקטוז נספג מחלל המעי אל תאי האפיתל באמצעות דיפוזיה פשוטה{ריכוז גבוה בחלל המעי ריכוז נמוך בתאי האפיתל} ומתאי האפיתל לדם {באותו מנגנון} ומהדם לכבד.

הפרוקטוז בדם אינו נציל ע"י תאי הגוף. בכבד עובר  רוב הפרוקטוז מטבוליזם לגלוקוז ומיעוטו לגליקוגן.  רק ככזה יהיה נציל ע"י  תאי הגוף בעזרת אינסולין כמובן.

כלומר ההסבר  האפשרי לכך שהפרוקטוז אינו גורם לתגובה גליקמית חזקה נעוץ בכך שעליו לעבור דרך הכבד ולהפוך לגלוקוז כדי להיות נציל. מעין תגובה מושהית בשחרור איטי של גלוקוז לדם.

תאי הכבד  מסוגלים לנצל  פרוקטוז וגם אצל אדם סכרתי לא נפגעת היכולת המטבולית של הכבד לנצל את הפרוקטוז במהירות העולה על ניצול הגלוקוז}.

צריכת פרוקטוז ממקור פירות {שם הוא נמצא באחוזים נמוכים יחסית}  איננו בעייתי.

הבעיה מתחילה משימוש גבוה בממתיקים פרוקטוזיים כסירופ אגבה, דבש ועוד יותר מכך שפרוקטוז הפך להיות הממתיק המשמש בתעשיית המזון והמשקאות הקלים למיניהם.

כמויות גדולות פוגעות בכבד. שם הוא עובר מטבוליזם לגלוקוז וגליקוגן. בעודף הוא הופך לשומן ==> מצטבר בתאי הכבד 

גורם לירידה ברגישות תאי הכבד לאינסולין= תנגודת לאינסולין של הכבד.

תהליך יצירת הגלוקוז ע"י הכבד מופחת ותהליך האגירה גדל. בצורת שומנים. פרוקטוז הוא ליפוגני {יוצר שומנים} יותר מיתר הפחמימות כיוון שיש לו מסלול ישיר לייצור  T.G טריגליצרידים. בעודף הם מצטברים בתאי הכבד וברקמת השומן .

וכך הכבד הופך שומני אך נגרמת גם השמנה  {בעיקר בטנית} ועוד יתר תסמיני הסינדרום המטבולי.

ועוד…

*פרוקטוז הוא הפחמימה היחידה שידועה ביכולתה להעלות רמות חומצה אורית בסרום {ח.אורית מקושרת לדלקת מפרקים {שיגדון\גאוט},לאבני כליה  ללחץ דם גבוה .והיא חלק מהתסמונת המטבולית}

*פרוקטוז ידוע כסוכר שמקנה פחות תחושת שובע  מגלוקוז כיוון שאינו מגרה הפרשת לפטין {הורמון השובע  המווסת ע"י הפרשת אינסולין בעקבות אכילה}} ומדכא במידה פחותה יותר הפרשת גרלין {הורמון הרעב}. מאחר ופרוקטוז גורם להפרשה איטית ומופחתת של אינסולין, גם רמות הלפטין נותרות נמוכות וכך גם תחושת השובע ,כאשר במקביל רמת הגרלין עולה ואיתה תחושת הרעב. מה שיגרום  למשיכה ולאכילה מוגברת בעיקר של פחמימות וסוכרים.

*בנוסף, בנוכחות  של ריבוי פרוקטוז מואצים תהליכי גליקציה {סיכרור}.  עודפי הסוכר נקשרים לחלבוני גוף. קולגן שנקשר לגלוקוז מאבד מגמישותו {נזקים בסחוסים, בעור, בכלי דם בכליות}

פרוקטוז מגיב עם חלבונים וחומצות שומן בלתי  רוויות בקצב מהיר פי 7 מגלוקוז. תגובה זו גורמת לתוצרי לוואי AGES,שגורמים לחימצון ונזק לתאים ולבסוף להאצת תהליכי דלקת עד מחלות והאצת תהליכי הזדקנות הרקמות.

*תאי הגוף אינם משתמשים בפרוקטוז אך בקטריות פתוגניות במעיים ניזונות ממנו וזה מעודד יצירת דיסביוזה-חוסר איזון באוכלוסיית חיידקי המעיים. על כל המשתמע, כולל יצירת "מעי דליף"

{high fructose  corn syrup}    HFCS= סירופ תירס עתיר פרוקטוז

נחשב  לפרוקטוז התעשייתי הבעייתי ביותר מבחינה בריאותית. הוא מיוצר בשלושה שלבים אנזימתיים. שני השלבים הראשונים הופכים את עמילן התירס  לסירופ גלוקוז.  בשלב השלישי מוסף אנזים ההופך חלק מהגלוקוז {42-55%} לפרוקטוז. כך מתקבל סירופ תירס עתיר פרוקטוז. זהו סירופ שרמת מתיקותו גבוהה במיוחד והוא מאפשר שימוש "חסכוני" בתעשיית המזון.

מדוע הוא בעייתי?

לכאורה מתקבל תוצר הדומה לסוכרוז :גלוקוז+פרוקוז אלא שבעוד בסוכרוז שתי המולקולות קשורות בקשר חזק המחייב עיכול ע"י אנזימי עיכול, הרי שHFCS- הוא מוצר תעשייתי בו שתי המולקולות המאוגדות הן במצב שאינו קשור ולכן אין צורך באנזימי עיכול לפירוק הקשר.אי לכך שתי המולקולות- הן הגלוקוז והן הפרוקטוז שאינן קשורות, נספגות לדם מהר יותר מסוכרוז. כאשר הפרוקטוז נצרך יחד עם גלוקוז מוגברת ספיגתו ולכן גם האינדקס הגליקמי וגם העומס הגליקמי יהיו גבוהים יותר.

 

השפעת ממתיקים מלאכותיים על השמנה

*ע"פי חוקרים באוניברסיטת פרדו: הממתיקים משבשים את מנגנוני תחושת השובע כך שהגוף אינו משדר : די, שבעתי". כלומר הם יוצרים שיבוש בתיפקוד הלפטין עד התפתחות עמידות ללפטין.

**בבדיקה של הממתיק אספרטיים נמצא שהוא משפיע על רמות הגלוקוז בדם ועל רגישות לאינסולין.{גורם לעלייה ברמות האינסולין כמו מזון המכיל פרוקטוז}

חוקרים במכון וייצמן העוסקים בפרוייקט התזונה האישי ע"פי חיידקי המעיים,גילו כי ממתיקים מסויימים{סוכרזית,אספרטיים, סוכרלוז} משפיעים על אוכלוסיית המעי  באופן המוביל להתפתחות סכרת. הם גורמים לאוכלוסיה מסויימת לשגשג ומרעילים אוכלוסיה אחרת. הנותרים הם החיידקים המעלים את הניצולת של האנרגיה ממזונות מסויימים {פחמימתיים כמובן}.

 

רק בריאות שלכם אנטוניו

קידום אתרים אורגני לאוס בניית אתרים

השאר/י פרטים ואחזור אליך בהקדם

מוזמנים להתקשר 0526645548